Jinonický dvůr nominován na Stavbu roku 2023

Komplex Jinonického zámečku získal nominaci v prestižní soutěži Stavba roku. Zdařilá renovace této kulturní nemovité památky proměnila nevzhledný a chátrající areál v krásné, moderní bydlení s jedinečnou atmosférou při unikátním zachování prvků původních stavebních elementů a architektury.

První obrysy zámečku se objevují na konci 11. století, kdy zde stávala panská usedlost. Nicméně první zmínka pochází až z 17. století, kdy zde Pavel Michna z Vacínova nechal postavit barokní zámeček. Bohužel, za třicetileté války byl zámeček zpustošen, ale v 19. století se stal majetkem bohatého rodu Schwarzenbergů, kteří provedli jeho další přestavbu. Rod Schwarzenbergů nechal zámeček kompletně přebudovat s klasicistními úpravami a přidal další prvky, které dodaly zámečku jeho dnešní podobu. Jejich rodový znak dodnes zdobí vstupní portál a připomíná jejich významnou roli v historii Vidoulí.

Díky unikátnímu propojení původních architektonických prvků a moderních úprav se Jinonický dvůr stal symbolem toho, jak může historie a současnost spolupracovat a vytvořit něco úžasného. Navíc toto propojení podtrhuje jedinečnou atmosféru a charakter prostředí, což z něj dělá jedno z nejzajímavějších míst v regionu. Pokud hledáte lokalitu, kde se můžete setkat s historií a zároveň si užít nádherný výhled na okolní krajinu, Vidoule je tou správnou volbou.

Základní myšlenkou projektu je provedení citlivé renovace nemovité kulturní památky, s cílem zachovat unikátní dobové architektonické a stavební prvky. V rámci projektu bude doplněna nová stylová výstavba, přičemž je kladen důraz na respekt k historii místa a okolnímu prostředí. Revitalizace je tvořena několika etapami, během kterých bude místo jen vzkvétat. Byty v Jinonickém dvoru nabízí komfortní místo pro život.

Jedním z hlavních cílů tohoto projektu je poskytnout pocit bezpečí, a proto bude Jinonický dvůr uzavřený a neprůjezdný monitorovaný areál. Všechna doprava bude svedena do podzemního podlaží, což zajistí klidné a tiché prostředí, bez rušení projíždějících automobilů v celém areálu. Tento přístup k dopravě navíc zlepší bezpečnost pěších a cyklistů a vytvoří příjemné prostředí pro odpočinek a relaxaci.

V Jinonickém dvoře se promítá bohatá historie místa, ale zároveň se zde otevírá prostor pro nové a moderní bydlení. Starobylá krása se zde neztrácí, ale naopak revitalizuje a snoubí s novými prvky, které přinášejí luxus a komfort moderního života. Noví obyvatelé se tak mohou těšit na spojení historického rozměru s moderními prvky, které byly navrženy s ohledem na historii místa a okolní prostředí, aby tak vytvářely organické propojení mezi minulostí a současností. Díky tomu zde vzniká jedinečná atmosféra, která přináší pocit útulnosti a pohodlí.

JINONICKÝ ZÁMEČEK SE UCHÁZÍ TAKÉ O CENU VEŘEJNOSTI, PODPOŘTE HO V SOUTĚŽI.