Zájem o nájemní bydlení v Česku stoupá

Průzkum CREDITAS Real Estate zaměřený na nájemní bydlení ukázal, že 82 % Čechů žijících v nájmu v něm plánuje zůstat dlouhodobě, z toho necelá polovina trvale. Nejdůležitějším parametrem při výběru nájemního bytu je jednoznačně cena, následuje lokalita. Hlavně pro mladší lidi s vyšším vzděláním a obyvatele Prahy je důležité, aby byl byt částečně nebo plně vybavený. Většinu nájemního trhu tvoří soukromé pronájmy, zastoupení institucionálních nájmů je v Česku zatím malé. Právě to se ale začíná měnit. Jedním z velkých poskytovatelů nájemního bydlení bude i CREDITAS Real Estate ze skupiny CREDITAS.

„Většina Čechů bydlí ve vlastním, pronájem využívá jen 22 % z nich. V Německu nebo Rakousku je přitom toto číslo více než dvojnásobné. Z lidí, kteří žijí v nájmu, v něm plánuje 40 % zůstat trvale a zhruba stejný podíl (42 %) si chce po čase pořídit vlastní dům či byt,“ říká ředitel CREDITAS Real Estate Jiří Vajner. Většina nájemníků (88 %) bydlí v bytech, dům má pronajatý jen 12 % lidí.

Pronajímatelem jsou v drtivé většině soukromníci. Zhruba 16 % nájmů poskytují obce, nejčastěji na jihu Čech a Moravy, nejméně ve středních Čechách. Firmy jako pronajímatelé jsou zatím na trhu zastoupeny málo (7 %). Stále více jich ale v tomto sektoru vidí příležitost. „Lidé chtějí pro dlouhodobé nájemní bydlení kvalitu a také jistotu korektního chování. Podíl institucionálních pronajímatelů se proto bude zvyšovat. Tomuto trendu nahrávají také drahé nemovitosti a vysoké úrokové sazby u hypoték, které komplikují lidem pořízení vlastního bydlení. Nájemní bydlení poskytuje lepší finanční dostupnost a flexibilitu,“ vysvětluje Jiří Vajner.

Na trhu nyní chybí desítky tisíc nájemních bytů, zejména ve velkých městech. CREDITAS Real Estate chce během následujících deseti let vybudovat až tisícovku nájemních bytů především v Praze a v Brně.

„První stovku moderních nájemních bytů o dispozicích 1+kk až 4+kk začínáme nabízet v projektu LOOX na pražském Proseku. Součástí budovy jsou také komerční prostory, které nabídnou obyvatelům domu a přilehlého okolí užitečné služby. Samozřejmostí je dostatek parkovacích stání a sklepů. Byty jsou kompletně zařízené ve vysokém standardu, novým obyvatelům tak postačí přinést si osobní věci a mohou začít bydlet,“ popisuje Jiří Vajner.

I když je nájem výraznou položkou domácího rozpočtu, pro téměř 62 % nájemníků nepředstavuje ani třetinu výdajů. Výjimkou je Praha. Ani loňský rok nepřinesl výrazné zvýšení nájmu – 36 % nájemníků se cena nezvýšila vůbec, růst o pětinu a víc deklaroval jen každý desátý nájemník. „Je to dáno tím, že do stávajících smluv se nepromítlo zdražení, které vidíme u bytů v aktuální nabídce. Výraznější zdražení nastalo u energií, kde čtyřem lidem z deseti vzrostly ceny o 10–25 %, čtvrtině se tyto náklady zvýšily o více než 25 %,“ říká Petr Dufek, hlavní ekonom skupiny CREDITAS a dodává: „Náklady na bydlení tvoří výraznou položku v rodinném rozpočtu Čechů, přesto jsou v platbách hypoték, nájmů i služeb velmi zodpovědní – podle Eurostatu dokonce nejvíce disciplinovaní v rámci celé EU.“

Z průzkumu dále vyplynulo, že roste zájem o vybavené byty. Preference částečně či plně zařízeného nájemního bytu souvisí s věkem a vzděláním. Přijít do zařízeného chtějí zejména mladí lidé do 25 let (44 %) a lidé s vyšším vzděláním. Z hlediska lokality je tento požadavek výrazně silnější v Praze (52 %) než ve zbytku republiky. Lidé si nejčastěji hledají bydlení sami a přes internet, s realitními kancelářemi se jich spojí jen minimum.